Recomandări

IMPACTUL STIGMATIZĂRII

Mitul conform căruia cancerul de plămâni este o boală a fumătorilor are consecințe mortale. Nefumătorii ar putea ignora simptomele din cauza credinței false conform căreia nu ar putea fi cancer pulmonar, deoarece ei nu au fumat niciodată. Ca rezultat, timpul valoros în care se poate începe deja tratamentul poate fi pierdut din cauza diagnosticării tardive, cauzând astfel moartea unui număr mare de pacienți.

Pe de altă parte, mulți dintre fumători sau foști fumători amână vizita la medic, deși au simptome, din frica că vor fi judecați și li se va spune că și-au făcut-o cu mâna lor. Simptomele se agravează, cancerul se poate răspândi, iar rezultatul devine mai sumbru decât ar fi fost dacă pacienții s-ar fi simțit confortabil să meargă la medic de prima dată când au suspectat că ceva ar fi în neregulă. Vina și rușinea care vin la pachet cu cancerul pulmonar adaugă o greutate emoțională foarte mare unei situații care este oricum copleșitoare.

Mulți pacienți experimentează vină și rușine – chiar dacă au fumat sau nu. Și devine din ce în ce mai rău: Stigmatizarea cancerului pulmonar duce la ascunderea diagnosticului. Chiar și familiile pacienților evită să vorbească deschis despre cancerul pulmonar al persoanelor dragi lor. Frica de judecata celorlalți privează pacienții, îngrijitorii și familiile acestora de ajutorul de care au nevoie, în momentele în care au nevoie de el cel mai mult.

  • 42% simt că merită mai puțin ajutor
  • 55% experimentează izolare socială
  • 45% amână vizita la medic din cauza autoînvinovățirii

Trebuie să schimbăm discursul nostru legat de cancerul pulmonar de la învinovățire și rușine la un discurs plin de grijă și compasiune, astfel încât să salvăm vieți.

Educația publică este cheia eliminării barierelor nedrepte și a poverii aduse de stigmatizarea cancerului pulmonar și a pacienților care suferă de el. 

Este necesară și educația pentru profesioniștii din domeniul medical. Aceasta ar trebui să ignore prejudecățile inconștiente asociate cu cancerul pulmonar și să fie instruiți în modul în care pot sprijini pacienții care se confruntă cu stigmatizarea.

De asemenea, este necesară educația pentru renunțarea la tutun, cu accent pe depășirea dependenței.

Individual, trebuie să încetăm să punem întrebarea greșită – ai fumat? – și să începem să punem întrebările corecte care caută modalități prin care putem sprijini pacienții și le putem oferi compasiunea de care au nevoie și pe care o merită.

În sistemul de sănătate, la fel ca și în societate, e nevoie de schimbări urgente. Avem nevoie de:

  • Creșterea accesului la programele de screening pentru a depista cancerul pulmonar mai devreme, în timp ce tratamentul curativ este încă posibil.
  • Creșterea vitezei de diagnosticare pentru a ne asigura că timpul valoros al pacienților nu este pierdut așteptând în sistem.
  • Creșterea accesului la testele moleculare pentru a oferi persoanelor cu cancer pulmonar cel mai eficient tratament posibil.
  • Accelerarea aprobării finanțării pentru medicamente dovedite ca fiind sigure și eficace.
  • Reducerea costului medicamentelor pentru cancerul pulmonar astfel încât toți pacienții să aibă acces, indiferent de vârstă sau venit.
  • Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate mentală și sprijin social pentru persoanele cu cancer pulmonar, familiile și cei care îi îngrijesc.

CONTEXT

În cazul cancerului pulmonar, diagnosticarea timpurie este foarte importantă.

Când cineva este diagnosticat într-un stadiu incipient, înainte ca simptomele să apară, șansele pentru supraviețuire sunt mult mai mari. Când cineva este diagnosticat într-un stadiu terminal, șansele pentru supraviețuire scad dramatic deoarece în acel punct există mult mai puține opțiuni de tratament.

Detecția cât mai rapidă este posibilă prin programele de testare. Cu programele potrivite de testare, cancerul pulmonar este diagnosticat devreme în 75% de cazuri.

Aceste programe nu sunt extrem de costisitoare, salvează vieți și mulți bani la casa de asigurări de sănătate, care altfel, ar fi cheltuiți tratând stadii târzii de cancer.

CE E GREȘIT

Aproximativ 75% din cazurile de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când deja cancerul este rezistent la tratament și incurabil – asta se întâmplă în mare parte din cauza faptului că românii nu au acces la programe de testare la scară largă. Aceasta reprezintă o diferență semnificativă în comparație cu programele de testare la scară largă pentru alte tipuri de cancer precum cel de sân, colorectal sau cervical.